Wędzarnia Borniak – wyśmienite wędzone produkty o bogatym smaku bez chemicznych dodatków

Popularność wędzenia żywności w domu znacznie wzrosła na przestrzeni lat. Różnorodność sprzętu do wędzenia stale rośnie i istnieje wiele powodów, dla których wędzarnie stają się coraz bardziej popularne.

Dawniej wędzarnie były wykorzystywane do konserwowania mięsa i ryb w procesie wędzenia. Ryby i potrawy z ryb to jedne z najbardziej popularnych potraw przygotowywanych w wędzarni. Wędzenie odbywa się poprzez zawieszanie produktów żywnościowych w kontrolowanym środowisku i poddawanie ich działaniu dymu z drewna z drzew liściastych (najczęściej wykorzystuje się tzw. zrębki wędzarnicze). Drugorzędnym przeznaczeniem wędzarni jest zapewnienie chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania nieschłodzonego mięsa, szynek, boczku i kiełbas. Ponadto, wędzarnie często wykorzystywano je do przechowywania w suchym środowisku warzyw, takich jak marchew, rzepa i inne warzywa korzeniowe.

Aktualnie każdy, kto ma odrobinę wolnego miejsca w ogrodzie czy na działce, może cieszyć się smakiem wędzonych mięs i serów, które sam przygotował. Wędzarnie elektryczne Borniak są łatwe w obsłudze i nawet amator będzie w stanie ich używać bez większych problemów.

Wędzarnia Borniak – wyśmienite wędzone produkty o bogatym smaku bez chemicznych dodatków

Wędzarnie elektryczne Borniak – jakie korzyści płyną z domowego wędzenia żywności?

Wędzenie stało się ostatnimi czasy popularne, szczególnie wśród wielbicieli dobrego jedzenia i osób, które zwracają szczególną uwagę na świadome odżywianie i spożywanie posiłków nie zawierających konserwantów i sztucznych dodatków. Warto przyjrzeć się zaletom domowego wędzenia, a należą do nich:

  • niższy koszt produkcji – wytwarzając własne produkty, zamiast kupować gotowe (często znacznie droższe) w sklepie, oszczędzamy pieniądze;
  • doskonały smak wędzonych produktów – możemy wędzić mięsa, ryby czy sery według własnych receptur, eksperymentować ze smakiem, by otrzymać satysfakcjonujące efekty;
  • wędzarnia elektryczna umożliwia jednoczesne wędzenie kilku rodzajów żywności – to wygoda i oszczędność czasu;
  • wędzarnia może być używana zarówno do wędzenia na zimno, jak i na gorąco – w zależności od preferencji kucharza;
  • samodzielne wędzenie jest zdrowym sposobem odżywiania się – wędząc własne potrawy, nie używamy szkodliwych substancji, których niestety nie brakuje w wielu gotowych produktach, które możemy znaleźć w sklepie;
  • wędzenie w wędzarni jest łatwe i intuicyjne – można zacząć od niewielkiej inwestycji, a potem z czasem rozszerzać możliwości domowej wędzarni.

    Wędzarnia Borniak – wyśmienite wędzone produkty o bogatym smaku bez chemicznych dodatków

Wędzarnia Borniak – jak wygląda sam proces wędzenia?

Wędzarnie Borniak są jedyne w swoim rodzaju. Konstrukcja wędzarni firmy Borniak jest doskonale przemyślana. Zbudowane z solidnej blachy nierdzewnej, są odporne na warunki atmosferyczne, dlatego bezpiecznie można je postawić w ogrodzie czy na działce. Na czym jednak polega samo wędzenie? Jak działa wędzarnia elektryczna?

Niezbędny jest tu generator dymu. Wytwarza on ilość dymu niezbędną do wędzenia potraw. Jego obsługa nie jest jednak niczym szczególnie skomplikowanym. Proces wytwarzania dymu sprowadza się do naciśnięcia odpowiedniego przycisku – resztę wędzarnia zrobi sama. Należy jednak pamiętać o tym, że bez uzupełnienia wkładu zrębkami wędzarniczymi, nie będzie możliwe rozpoczęcie wędzenia!

Jeśli chodzi o dym, powstaje on w wyniku spalania trocin i zrębków drzewnych na metalowej płycie, która jest bezpośrednio ogrzewana płomieniem palnika. Ważna jest tu odpowiednia temperatura spalania – jest ona kluczowa dla całego procesu. Na szczęście wszystko można łatwo wyregulować. Co najlepsze, gdy już uruchomimy wędzarnię, proces wędzenia przebiega automatycznie – wędzarnia elektryczna wykonuje swoje zadanie, podczas gdy my możemy zająć się swoimi sprawami.

Wędzarnia Borniak – niewielkie zużycie prądu i wysoka jakość wykonania

Zakup wędzarni Borniak to doskonały wybór dla osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu i nie przepłacaniu za wędzonki w sklepach. Dzięki optymalnemu połączeniu wszystkich elementów wędzarni, otrzymujemy potrawy odznaczające się trwałym smakiem i wyjątkowym aromatem dymu. Dodatkowo, łatwość całego procesu wędzenia sprawia, że każdy, nawet osoba niedoświadczona, będzie w stanie przygotować przepyszne wędzonki we własnym domu. Możliwość wędzenia jednocześnie kilku produktów dodatkowo sprawia, że oszczędzamy czas. Powstałe w procesie wędzenia wyroby charakteryzują się wyśmienitym smakiem oraz brakiem szkodliwych konserwantów, co na pewno docenią nie tylko domownicy, ale i zaproszeni goście.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

0 0 votes
Daj ocenę

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
nagroda gwarantowana
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło