Przepisy na wątróbkę z indyka (duszoną i smażoną)

Deal Score0

Wątróbka to danie, które nie każdemu przypada do gustu. Jednak odpowiednie przygotowanie i doprawienie sprawi, że z pewnością przypadnie ona do gustu każdemu.

Wątróbka z indyka smażona

Wątróbka z indyka to bardzo delikatne i kremowe danie. Podsmażone z cebulą, z pewnością będzie wszystkim smakowało.

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 2

Typ dania: obiad

Składniki:

  • wątróbka z indyka 1/2 kg
  • cebula x3
  • olej 3 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • suszony majeranek 1 łyżeczka
  • sół
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Wątróbkę dokładnie oczyścić i podzielić na połówki. Panierować w mące i wyłożyć na rozgrzany olej.
  2. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć przez około 3 minuty, aż zarumieni się z obu stron.
  3. Obrać cebulę, pokroić ją na plastry i dodać na patelnią.
  4. Cebulę przyprawić majerankiem, pieprzem i solą. Ponownie przykryć patelnię i dusić na mniejszym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Kilka minut przed końcem duszenia, doprawić danie pieprzem i solą.

Wątróbka z indyka duszona

Duszona wątróbka z indyka jest bardzo delikatna i przepyszna. Cebula dodaje jej smaku.

Trudność przygotowania: łatwe

Ilość porcji: 2

Typ dania: obiad

Składniki:

  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej 2 łyżki
  • masło
  • wątróbka indycza 30 dag

Wykonanie:

  1. Wątróbkę z indyka dokładnie umyć i oczyścić z błony, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Na patelni roztopić masło masło, dodać olej i podgrzać.
  3. Wątróbkę smażyć z obu stron, dodać cebulę i dusić pod przykryciem na mniejszym ogniu. Do smaku doprawić pieprzem i solą.
  4. Warto podawać danie z ogórkami kiszonymi, sałatą ze śmietaną i z pieczywem.

Wartości odżywcze wątróbki z indyka, często nie są doceniane. Zwykle nie lubią jej małe dzieci. Jednak wersja duszona lub smażona z cebulą i odpowiednimi przyprawami, na pewno zasmakuje. Warto podkreślić, że wątróbka z indyka jest bogata w liczne składniki mineralne, żelazo i witaminy A i B. Świetnie się ona sprawdza np. w przypadku anemii. Ponadto oczyszcza ona organizm ze szkodliwych związków i pomaga w ich wydalaniu.

Wątróbka indycza wpływa również dobrze na narząd wzroku. Zapobiega suchości oka, chroni prze kurzą ślepotą, zaćmą lub zwyrodnieniem plamki żółtej. Przyspiesza ona proces regeneracji tkanek. Powinny po nią sięgać kobiety w ciąży oraz mężczyźni, w celu poprawy jakości nasienia. Wątróbka zwiększa odporność na stres, a także dodaje energii, poprawia ogólną odporność organizmu, polepsza pamięć. Dostarcza także selenu, który jest niezwykle ważny dla osób, borykających się z problemami autoimmunologicznymi i chorobami tarczycy.

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło