Najlepsze piece do zapiekanek

Piece do zapiekanek znajdują powszechne zastosowanie w małej gastronomii. Ich funkcjonalność sięga jednak znacznie dalej niż przygotowanie bagietek. W zależności od wybranego modelu, mogą one pełnić rolę wielofunkcyjnego pieca lub opiekacza, który pomoże również przygotować lub wykończyć inne dania. Opiekacz do zapiekanek może być równie przydatny w restauracji, jak i w przyczepie gastronomicznej. Na rynku znane są głównie opiekacze kwarcowe, piece do pizzy i tradycyjne piece konwekcyjne niewielkich rozmiarów. Każdy z nich ma swoje zalety i może służyć jako piec do zapiekanek. Ich zalety i wady opisaliśmy poniżej.

Opiekacz kwarcowy

Kwarcowe grzałki sprawiają, że opiekacz świetnie nadaje się do przygotowania zapiekanek ze świeżych produktów. Tosty, bułki burgerowe czy zapiekanki szybko się opieką. Zastosowana technologia sprawia też, że urządzenie błyskawicznie osiąga maksymalną temperaturę. Zwykle wystarcza od 10 do 30 sekund. To niezwykła zaleta pozwalająca na skrócenie czasu produkcji i wyłączanie opiekacza w chwilach przestoju. Jako piece do zapiekanek przydadzą się głównie tam, gdzie występuje stosunkowo niewielkie obłożenie lokalu, a produkty nie są mrożone.

Minusem opiekaczy kwarcowych są przede wszystkim mała pojemność (i to nawet przy zastosowaniu dwóch rusztów), duża utrata ciepła ze względu na odkryty przód i tym samym spore straty energetyczne. Na małych powierzchniach mogą one znacznie zwiększyć temperaturę w pomieszczeniu, sprawiając, że praca stanie się uciążliwa.

Piece do pizzy

Nazwa może być myląca, ponieważ ich zastosowanie jest znacznie szersze. Świetnie sprawdzają się też jako piec do zapiekanek czy przy wypieku domowego chleba. Piece do pizzy zostały dawno już docenione przez małą gastronomię. Wysoka temperatura grzania, płyta szamotowa pozwalająca utrzymać ciepło i równomiernie je rozkładająca, a także zamykane drzwiczki powodują, że zapiekanki i inne produkty szybko dochodzą, a proces przygotowania przebiega błyskawicznie. Niektóre modele pieców posiadają dwie niezależne komory, co pozwala na zwiększenie produkcji. Głównym minusem jest mniej komfortowe wyciąganie zapiekanek z takiego pieca, zwłaszcza w ciasnych pomieszczeniach, a także dłuższy niż przy opiekaczach i salamandrach czas nagrzewania.

Piece konwekcyjne

Piece konwekcyjne sprawdzają się również jako piece do zapiekanek. Przy tym są najbardziej uniwersalnymi urządzeniami. Ich rozmaite rozmiary, wielopoziomowość i ekonomiczne zużywanie energii sprawia, że chętnie wybiera się je tam, gdzie menu jest bardziej rozbudowane. Dzięki temu, nie potrzeba wielu różnych urządzeń, a wystarcza jeden piec konwekcyjny spełniający kilka zadań. Piece konwekcyjne nie grzeją równie dobrze, jak piece do pizzy. Nie pracują również w równie wysokim zakresie temperatur. Nie jest on jednak potrzebny tam, gdzie wykorzystuje się mrożone półprodukty. W takim wypadku stosuje się bowiem dłuższy czas przygotowywania i niższą temperaturę, co pozwala równomiernie dogrzać danie. Obecnie większość kuchni, na których jest wystarczająco dużo miejsca, posiada piec konwekcyjny lub konwekcyjno-parowy.

Salamander

Profesjonalny grill, znany w gastronomii jako salamander, ma podobne zalety do opiekaczy kwarcowych. Dodatkowo, płynna regulacja wysokości części grzewczej pomaga osiągnąć idealny efekt. Świetnie nadaje się do opiekania, a w razie potrzeby krótkiego podtrzymania temperatury potrawy przed serwisem. Salamander jest zwykle cięższy niż opiekacze, dzięki czemu zachowuje wysoką stabilność. Minusem w niektórych wypadkach może być grzałka, która znajduje się jedynie w górnej części urządzenia.

Sklep gastroprodukt.pl z profesjonalnymi urządzeniami zawiera każdy z wymienionych typów pieców do zapiekanek. Który wybrać? Warto uwzględnić natężenie ruchu w godzinach szczytu, ilość miejsca na kuchni, umiejętności personelu i przepustowość wentylacji. Może się okazać, że w Państwa przypadku warto zainwestować w 2 rodzaje sprzętu. Fachowa obsługa z pewnością okaże się pomocna, dlatego zachęcamy do kontaktu z naszym przedstawicielem.

0 0 votes
Daj ocenę

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
nagroda gwarantowana
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło