Drewniane czy plastikowe deski do krojenia? Które wybrać do kuchni?

Deal Score0

Wiele osób, kompletując wyposażenie swojej kuchni zastanawia się, jakie deski do krojenia będą najlepsze. Sklepy zarzucają nas nowymi propozycjami. Już teraz możemy wybierać między szklanymi, plastikowymi i drewnianymi. Które z nich przyniosą najwięcej korzyści? Sprawdzamy!

Plastic-fantastic?

Przez ostatnie dekady Polki i Polacy sięgali głównie po deski wykonane z tworzyw sztucznych. Wydawać by się mogło, że taka deska do krojenia będzie trwalsza, bardziej higieniczna. Owszem, to główne zalety takiego produktu. Należy jednak pamiętać o tym, że nie jest to ekologiczne rozwiązanie. W dobie, gdy jako ludzkość walczymy z zalewem plastiku, powinniśmy mieć na względzie środowisko. Taka deska do krojenia nie będzie więc dobrym wyborem dla żadnej z osób, dla której ważne są względy ekologiczne.

Problemem w tym przypadku jest również wygląd tych przyrządów kuchennych. Deski, co prawda, występują w wielu kształtach, rozmiarach i kolorach, ale bardzo często nie są reprezentacyjne. Nie zaserwujemy na niej ani sushi, ani serów, ani wędlin, bo nie będzie to po prostu wyglądać dobrze.

Deskom z tworzywa sztucznego należy jednak przyznać fakt, że są bardziej higieniczne od tych drewnianych, jednak mniej – od szklanych. Mają często nierówną strukturę, w której zatrzymywane są drobne cząstki żywności. Przez to należy wymieniać je przynajmniej raz na rok, w zależności o częstotliwości korzystania.

Natura górą?

Deska do krojenia drewniana ma szereg wad, ale posiada też wiele znaczących zalet. Jeśli chodzi o minusy, to zalicza się do nich fakt, że deska drewniana do krojenia powinna być wymieniana naprawdę często. Mimo impregnowania jej specjalnymi olejami, drewno nieustannie ma kontakt z wodą, żywnością, czasem z mięsem. Po jakimś czasie możemy zauważyć pierwsze oznaki gnicia deski, co świadczy o tym, że pod żadnym pozorem nie powinniśmy nadal jej używać. O taki sprzęt należy również należycie dbać. Nie wystawiajmy go na długie działanie wody i wilgoci i zawsze czyśćmy tuż po zakończonej pracy. Pilnujmy także, aby deska zawsze mogła dokładnie wyschnąć. Wtedy posłuży nam dłużej. Szacuje się, że drewnianą deskę do krojenia powinniśmy wymieniać co kilka miesięcy.

Drewniana deska do krojenia powstaje jednak z naturalnego surowca, jakim jest drewno. To więc ekologiczne rozwiązanie, które jest przyjazne naturze. Wykorzystując ją w kuchni zyskujemy również świadomość, że nasze posiłki mają kontakt z naturalnymi elementami.

Co więcej, tego typu deski mogą być niezwykle piękne. Dostępne są w wielu odcieniach drewna, w różnych kształtach. Idealnie sprawdzą się do serwowania serów czy wędlin. Niektórzy producenci oferują wręcz całe zestawy, zawierające specjalne łopatki i noże.

Jeśli chcemy wybrać deski naturalne, warto zwrócić również uwagę na deseczki bambusowe. Ich popularność w Polsce od kilku lat stale rośnie. Deska bambusowa do krojenia, przy odpowiedniej pielęgnacji, może być trwalsza od wariantu wykonanego z drewna.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło