Dlaczego warto co jakiś czas odkamieniać czajnik?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że dno czajnika bezprzewodowego z czasem pokrywa się twardym nalotem. Praktycznie nie zwracamy na to uwagi, ponieważ woda zawsze gotuje się względnie szybko i specjalnie nie traci na swojej jakości. Jeżeli dojdzie do uszkodzenia czajnika, to najczęściej bez specjalnego dochodzenia przyczyny, wymieniamy go na nowy model. Czy jednak dobrze robimy? Dlaczego warto przeprowadzać regularnie odkamienianie urządzeń AGD? Okazuje się, że ta prosta czynność jest bardzo istotna.

Dlaczego warto odkamieniać czajnik?

Powierzchnia styku wody oraz powierzchni czajnika z biegiem czasu zaczyna pokrywać się matowym, kamiennym nalotem. Z reguły nie zwracamy na to uwagi i przyjmujemy, że zwyczajnie tak właśnie musi się dziać. Tutaj jednak mamy istotną informację, ponieważ osad z kamienia należy regularnie czyścić. Nie służy on niczemu dobremu i nagromadzony po wielu miesiącach eksploatacji urządzenia, przyczynia się do wzrostu rachunków za energię elektryczną. Gotowanie w takim czajniku trwa zwyczajnie dłużej, ponieważ osad z kamienia utrudnia wymianę ciepła pomiędzy elementami grzewczymi urządzenia, a wodą. W skrajnych sytuacjach, czas gotowania wody może wydłużyć się nawet o kilkadziesiąt procent. Poza tym niektórzy mogą odczuć pogorszenie smaku wody, który staje się nieco metaliczny i gorzki.

Jak szybko odkamienić czajnik?

Sposobów na pozbycie się kamienia z czajnika jest całkiem sporo. W dodatku nie trzeba sięgać po chemiczne środki odkamieniające, ponieważ wystarczy zastosować produkty w pełni naturalne, które znajdziemy w niemal każdym domu. Jak odkamienić czajnik? Może wydawać się to banalne, ale świetnie spisze się w tym zadaniu mieszanina octu z wodą w proporcji 1:1. Wystarczy wlać ją do czajnika i pozostawić do zagotowania. Na koniec przepłukujemy urządzenie, aby pozbyć się charakterystycznego zapachu. Równie dobrze w tym celu możemy wykorzystać sok z cytryny, kwasek cytrynowy czy sodę oczyszczoną.

Ogromną skutecznością wyróżniają się specjalne odkamieniacze w proszku lub w płynie. Działają błyskawicznie i wystarczy przesypać lub przelać je do ciepłej wody. W ciągu kilku minut osad powinien zniknąć. Trzeba tylko pamiętać, aby dokładnie opłukać wnętrza czajnika z wszelkich pozostałości. Co ciekawe, nie tylko czajniki bezprzewodowe wymagają regularnego odkamieniania, ale również i ekspresy do kawy. W tego typu urządzeniach kamień może odczuwalnie wpłynąć na smak parzonej kawy.

0 0 votes
Daj ocenę

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
nagroda gwarantowana
Logo
Rejestracja Nowego Użytkownika
Resetuj Hasło